Ovotjedni program Kinoteke donosi nastavak ciklusa Franka Capre i dva ultimativna obiteljska božićna klasika.

U Kinoteku ovoga tjedna stiže još nekoliko naslova iz ciklusa najuspješnijeg američkog redatelja 30-ih i 40-ih godina prošloga stoljeća, Franka Capre, a program uključuje i dva ultimativna božićna klasika, Caprin “Divan život” iz 1946. i “Čudo u 34. ulici” u režiji Georgea Seatona iz 1947. godine.

U utorak, 19. prosinca  gledamo komediju “Gospodin Deeds ide u grad” iz 1936. Filmska priča Caprine uspješnice mlađim je generacijama filmofila poznatija iz remakea “Deeds” (2002.) s Adamom Sandlerom u naslovnoj ulozi, a prati Longfellowa Deedsa (Gary Cooper), priprostog pjesnika iz zabitog sela u državi Vermont koji dolazi u New York kako bi preuzeo ogromnu svotu novca naslijeđenu od ujaka. Deeds odlučuje novac razdijeliti siromašnima i tako pokreće niz reakcija pohlepnih advokata, ali i upoznaje lijepu novinarku Louise (Jean Arthur)…

U srijedu, 20. prosinca na rasporedu je romantična komedija “Dogodilo se jedne noći” iz 1937. Bogata i razmažena Ellie Andrews (Claudette Colbert) bježi od oca koji se protivi njenoj vezi sa ženskarom Wesleyem. U Floridi upoznaje novinara Petera (Clark Gable) koji predloži da će joj pomoći u bijegu ako mu zauzvrat da ekskluzivnu priču za članak u novinama, na što ona pristane. Riječ je o filmu koji je postavio nove standarde za podžanr komedije “screwball”.

U četvrtak u kino Kinoteka stiže peto izdanje Maratona kratkometražnih filmova, manifestacije kojom se na najkraći dan u godini 21. prosinca u 22 kina diljem Hrvatske slavi kratka filmska forma. Program uključuje recentna kratkometražna hrvatska ostvarenja koja osvajaju nagrade na najznačajnijim domaćim i svjetskim festivalima, a u kinu Kinoteka moći će se pogledati animirani film “Gamer Girl” Irene Jukić Pranjić, dokumentarac Borisa Poljaka “Oni samo dolaze i odlaze”, igrani filmovi “U plavetnilo” Antoanete Alamat Kusijanović i “Tanja” Jasne Nanut te eksperimentalni film “Trip” Marka Meštrovića.

Vikend u Kinoteci rezerviran je za božićne klasike. Petak donosi “Čudo u 34. ulici” iz 1947. godine u režiji Georgea Seatona. Radnja filma je smještena u New York, a broj iz naslova adresa je robne kuće Macys u kojoj se pred sam Božić odvija prava drama: kad vidi da unajmljeni Djed Božićnjak posrće od alkohola, ambicioznoj se organizatorici događaja Doris Walker (M. O´Hara) učini da je sve propalo. Srećom pronalazi zamjenu u Krisu Kringleu (E. Gwenn), simpatičnom starcu duge bijele brade koji osvaja djecu svojim brojnim talentima, nadnaravnim sposobnostima i prštećim optimizmom. No, odrasli ubrzo posumnjaju da je Kris prevarant.

Subota je također posvećena Franku Capri, a na veliko platno donosi njegov “Divan život” iz 1946. Riječ je o jednom od najpoznatijih filmova svih vremena koji se redovito prikazuje za Božić na malim ekranima širom svijeta. Glavni junak filma, George Bailey (James Stewart), poslovni je čovjek na rubu samoubojstva. Na sam Badnjak Georgea su pritisli brojni problemi, a kap koja je prelila čašu bila je gubitak značajne svote novca koju je zabunom ispustio. Tada se pojavljuje njegov anđeo čuvar Clarence (Henry Travers), koji ga želi odgovoriti od čina, pokazujući mu kako bi njegov grad, obitelj i poznanici izgledali da se nikad nije rodio.

Ovotjedna matineja u subotu u prijepodnevnim satima donosi Disneyjev obiteljski klasik 101 dalmatinac iz 1961. Dalmatincu Pongu dojadio je samački život njegova vlasnika Rogera te ga odlučuje spojiti s Anitom, vlasnicom prelijepe dalmatinke Perdite. Roger i Anita se vjenčaju, a Pongo i Perdita postaju ponosni roditelji 15 malih psića koje Anitina školska kolegica Cruella de Vil želi otkupiti kako bi od njih napravila krzneni kaput. Roger odbija ponudu pa Cruela unajmi kriminalca Baduna da ukrade psiće.

Svi filmovi iz redovnog programa prikazuju se od 20 sati osim subotnje matineje koja je na rasporedu od 11 sati. Cijena ulaznice za filmske projekcije iznosi 15 kuna. Ulaznice je moguće kupiti na blagajni kina sat vremena prije projekcije ili online na www.ulaznice.hr.